پدیده گَله گرایی چیست؟

برای مثال دارید از کنار رستورانی می گذرید و دو نفر را میبینید که برای ورود در صف انتظار ایستاده اند پس شما هم پشت سر آن ها می ایستید. نفر بعدی قدم زنان از راه می رسد و به صف می پیوندد. دیگران هم می پیوندند. ما این رفتار را (گَله گرایی )می نامیم.


گله گرایی زمانی رخ می دهد که ما بر پایه ی رفتار قبلی سایر آدم ها، چیزی را خوب یا بد تصور کنیم و خودمان عینا دست به همان کار بزنیم.


اما نوع دیگری از گله گرایی هم وجود دارد نوعی که آن را “خود گله گرایی” می نامیم. و زمانی رخ می دهد که ما بر پایه ی رفتار قبلی خودمان به خوب یا بد بودن چیزی اعتقاد پیدا می کنیم. اصولا به محض اینکه ما اولین نفر در صف رستوارن می شویم شروع می کنیم پشت سر خودمان در تجربیات بعدی صف می کشیم.


از مشکلات گله گرایی می توان به این نکته اشاره کرد که دفعات بعدی که سراغ آن تصمیم می رویم که از فلان رستوران خرید کنم یا … به منطقی بودن تصمیم نگاه نمی کنیم، به این نکته توجه می کنیم که حتما دفعه اول با خودمان تصمیم منطقی گرفتیم و این خرید را انجام داده ایم پس دیگر نیازی به تحلیل نداریم و این خرید را انجام می دهیم.


در اجتماع نیز هر زمان که اطلاعات کافی نداریم پشت سر تصمیم های دیگران قرار می گیریم. مثلا اگر متوجه شویم که گوشه خیابان کسی نیاز به کمک دارد اما چند نفر از کنار فرد مورد نظر عبور می کنند و به او توجه می کنند اما کمک نمی کنند، احتمال اینکه توقف کنیم و به فرد مورد نظر کمک کنیم خیلی پایین می آید چون احساس می کنیم نفرات قبلی این تصمیم را منطقی گرفتند و ما هم پشت سر تصمیم ان ها می ایستیم.

پیام بگذارید

مشترک شدن در به روز رسانی!